16 Şubat 2016 Salı

VAG COM NEDİR? SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR

VAG Com nedir? Ne İşe yarar? Piyasada VAG COM diye satılan cihazların tamamı aynı mıdır? gibi soruların cevaplarını bulmak için internette basit bir araştırma yapıldığı zaman inanılmaz bir bilgi kirliliği olduğu görülür. Konu hakkında her kafadan ayrı ses çıkmakta, bilen bilmeyen herkes konu hakkında fikir belirtmektedir.

Konu hakkında fikir belirten bir kısım insanlar iyi niyetle, sırf yardımcı olmak için görüş belirtirken, diğer bir kısım çıkar odakları, insanların zihinlerini bulandırmak için konu hakkında kasıtlı yalan ifadelerde bulunmakta ve yanlış bilgi vermektedirler. Bunların amacı puslu bir hava, karışık bir zihin oluşturarak kalitesiz ürünleri kaliteli ürünler gibi göstermek suretiyle insanları yanıltmaktır. Tüm forum ortamlarında sürüler halinde pusulanmış, puslu havada ağına düşecek, konu hakkında bilgisiz kurbanları bekleyen çakalların hedefi olmamak için aşağıda verilecek olan bilgilere dikkat edilmesi büyük önem arz etmektedir.

Burada VAG-COM olarak bilinen cihaz hakkında doğru bilinen yanlışlar veya yanlış bilinen doğrular anlatılarak konu hakkında bilinç oluşturup insanların ürünü doğru olarak tanımaları ve bu konularda bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır

VAG-COM olarak bilinen, adının önünde VAG ya da VAG-COM yazan ve bu isimle satılan her cihaz aslında VAG-COM değildir. Peki nedir bu VAG-COM?

VCDS programı ile tüm VAG Marka altındaki araçlarda (WOLKSVAGEN, AUDI, SEAT, SKODA) birçok işlemi yapmaya yarayan Windows tabanlı bir Diagnostic yazılımıdır. VAG-COM ile aşağıdaki işlemlerin tamamı yapılabilmektedir.

01 Kontrol Ünitesi Bilgisi (Kontrol Ünitesini çıkarmadan parça numarasını görebilirsiniz)
02 Hatalar(Ariza olup olmadığını görebilirsiniz)
03 Çıkış Testi (Ariza tespit Fonksiyonlarından "Bazı testler Yapar")
04 Temel Ayarlar (Temel ayarlar fabrika ayarlarına dönmenizi sağlar)
05 Hataları Sil (Hataları silmenize olanak sağlar)
07 Tekrar Kodlama (Kontrol Ünitesine Ayar yapabilirsiniz)
08 Blok Ölçümü (Çalışan farklı parametrelerinin Ölçümünü yapar)
10 Adaptation (Bileşenleri birbirine adapte eder ve tanıtır)
11 Login (Bazı fonksiyonları gerçekleştirebilmek için gereken giriş)
15 Hazırlık (Bazı testler gerçekleştirir "Amerikan Yapımı için) Data Logging (Blok ölçümünü dosyaya kayıt edebilirsiniz- ayni anda 3 grup içinde 4'er okuma)
7-Haneli Pin Kodu (Yeni anahtar, Yeni göstergeler ve Yeni Kontrol üniteleri için kullanılır)

Tüm bu işlemler için VAG gurubu araçlarda OBD girişi bulunmakta ve işlemler için HEX-CAN (Yeni gelecekteki araçlar içinde K/LINE) USB OBD2 kablosu ve bir de lisanslı VCDS programı gerekmektedir. İşleme başlarken yani aracı bilgisayara bağlamak için ucuz ve kalitesi düşük bir kablo asla tavsiye etmiyoruz. Kullandığınız kablo kaliteli bir chipe ve iyi bir yalıtıma sahip olmalıdır. Sonuçta bilgisayar ile araba arasında bir bağlantı kurulmakta, kalitesi düşük kablolar birçok birimi göremediğinden ya da bağlantı esnasında kopmalar, kısa devreler yaşandığından hata oluşma, araca ve ecuya (araç beyni) zarar verme riski çok daha fazla olmaktadır. VCDS programını ful kullanmak için de aynı şekilde kaliteli chipe sahip bir kabloya ihtiyaç vardır, bu sebeple kalitesi düşük, fulçip çalışmayan ucuz çin çakmalarını asla tavsiye etmiyoruz, verimli bir kodlama için mutlaka orjinal Ross Tech kablo veya güncelleme alabilen avrupa kabloları kullanmanız, tüm birimlere sorunsuz ulaşabilme ve ürünü son sürümde kullanabilmeniz açısından hayati öneme sahiptir. 

İşleme ilk başladığınızda öncelikle AUTO-SCAN bölümüne girin ve sol taraftan aracınızın modelini seçerek Starta basın. işlem tamamlandıktan sonra kaydedin.(save basın). Yedeklediğiniz bilgiler "BİLGİSAYARIM/YEREL DİSK C/ROSS-TECH/VCDS/LOG" dosyasına kaydedilecektir. (masaüstü veya farklı bir yere de kaydedebilirsiniz) Aracınız orjinal kodlarını bu bölümde bulabilir, hata durumunda eski kodlamaları tekrar yükleme şansına sahip olursunuz, beğenmediğiniz yada beceremediğiniz uygulamalar için geri alma imkanı olacaktır. Aracın sağında solunda bilmediğiniz bazı ayarları asla kurcalamayın, bazı arkadaşlar bilmedikleri birimlerde ecuya, aracın beynine zarar veren işlemler yapmakta, aracı kurtarabilmek için yeni yazılım atma ihtiyacı doğabilmektedir. O yüzden eğer vag com ile kodlama ya da adaptasyon işlemleri yapacaksaniz bilinen ayarları ve kodlamaları yapmakta fayda var, bilmediğiniz bölümleri asla kurcalamayın... 

Ürün çeşitlerini ve sürümlerini tanıtmaya başlamadan önce işlem esnasında yaşanabilecek bilinen sorunlarla ilgili birkaç örnek verecek olursak; Mesela kabloyu araca bağladığınızda eğer araç müdahaleye izin vermiyorsa ısrar etmeyin, öncelikle kabloyu doğru taktığınızdan emin olmalısınız. kabloyu doğru bir şekilde çıkardıktan sonra kontak anahtarını da çıkartın ve kapıları kumandadan hızlı bir şekilde birkaç defa açıp kapatın ve son olarak açık bırakın ve tekrar kabloyu takın ve yeniden bağlantı kurmayı deneyin...

Vag com kabloyu önce aracınıza takıp sonrasında usb ucunu bilgisayara takınız ve kontağı açtıktan sonra programı açın. Ardından ilk olarak "Test" edin ve sonrasında "kayıt (save)" yapmalısınız. Tüm bu işlemler sırasında kontak yarım açık olmalı ve kapılar asla kilitli olmamalıdır. Yine cihazı araçtan çıkarırken programı kayıt (save) edip kapadıktan sonra önce usb bölümünü çekin, son olarak kabloyu aracın soketinden çıkarın. Chazı araca bağlarken uyguladığınız işlemlerin tam tersini çıkartırken yapmamız kablonun daha uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Kablo ile işlem sırasında asla kontak kapatılmamalı ve işlem sırasında kopmalar yaşanmamalıdır, bu sebeple çipi ve yalıtımı kaliteli kabloların kullanılması kısa devre ve kopma riskini minimize edecektir. İşlem sırasında yaşanan kısa devre yada kopmalar araca, beynine ve kabloya ciddi zararlar verebilir.

Program kurulumdan sonra sırası ile "options test" yazan butona basın ve gelen bilgi ekranını "okey (ok)" ile kapatıp aşağıdaki "kayıt (save)" butonu ile ayarları kaydediniz. Bu işlemi özellikle farklı araçlarla bağlantı yaptığınızda her seferinde mutlaka yapmanızı tavsiye ederiz. Farklı araçlarda kullanımda, kodlama ya da adaptasyon işleminden sonra programı bilgisayardan kaldırmanız, ayrı araçlarda yapılan işlemlerde programı baştan kurmanız yapacağınız işlemin sağlıklı olması ve programı ve kabloyu daha stabil kullanmanız açısından önemlidir. 

Daha önce de belirttiğimiz gibi araçta kodlama esnasında bütün kapılar kapalı olmalıdır ama asla kilitli olmamalıdır. Yine bilgi ekranı teyp üzerinde olan araçlarda kodlama ve adaptasyon sırasında teybin kapalı olmasına dikkat ediniz. 

Yapacağınız işlem ve kodlama birden fazla ise kodlamaları tek tek yapıp denemek yerine en az birkaç kodlama yapıp yada bütün kodlamaları tamamladıktan sonra deneme yapınız. Yaptığınız kodlamaları denemeden işlemi sonlandırmayınız ve kablo araca bağlı iken asla kontak kapatmayınız çünkü işlemi durdurmadan bağlantının kopması daha önce de belirttiğim gibi ecuya (araç beynine) yada kabloya ciddi zararlar verebilir. Kontak kapatma işini programdan çıktıktan ve kablonuzu soketten çıkarttıktan sonra yapmalısınız.

Konu hakkında donanım haberde çok faydalı güzel bir başlık açtık, kodlamalarla ilgili detay bilgiler vermeyi planlıyorduk fakat insanların bilgi sahibi olmasından hoşlanmayanlar ve menfaatleri zarar görenler tarafından başlık yazıma kapatılmıştır. Başlık yazıma kapatılınca ana konuda paylaşımlar sunmak durumunda kaldım. Burada değindiğimiz konuların bir kısmı ya da daha fazlası o başlıklar altında da anlatılmış ve tartışılmıştır.


Piyasada VAG-COM ismiyle satılan cihazlar orijinal ve orijinal olmayan (klon/çakma) şeklinde iki ana gruba ayrılır.

Tavsiye ettiğimiz "Lisanslı orjinal VAG-COM sadece Ross Tech firmasına aittir." Ross Tech firması dışında üretilen tüm kablolar klondur, çakmadır. Orjinal Ross Tech kablonun fiyatı özellik ve donanımlarına göre 350-1250 dolar arasındadır. Bu ürün iç piyasada 2000-3000 liradan satılmaktadır. İmkânı olan mutlaka bu kabloyu kullanmalıdır. Orijinal ürün bu linktedir.


İfade ettiğimiz gibi Ross Tech dışındaki tüm kablolar klondur, çakmadır. Burada ortaya çıkan asıl problem, doğru zannedilen veya öyle lanse edilen en büyük yanlış ise tüm klon kabloların aynı olduğunun yada aralarında çok az fark olduğunun sanılması veya insanlara bu şekilde tanıtılması ve anlatılmasıdır. Ross Tech dışındaki tüm kablolar klondur, çakmadır ama tüm klon kablolar aynı değildir. Ross Tech dışındaki tüm klon kablolar aynıdır diyenler ya bu kabloları hiç tanımamakta yada menfaatleri gereği kasıtlı bir şekilde yalan söylenip insanlar bilinçli olarak kandırılmaktadır.

Kablo ile gönderilen VCDS programın da 2010 yılı sonrası için Türkçe versiyonu yoktur, Programın İngilizce kullanımı yaygın olup Almanca, Fransızca ve diğer bazı dillerde programlar vardır. "Vag Com Türkçe veya Vag Com Türkçe Arıza Tespit Cihazı" şeklinde satılan ürünlere karşı dikkatli olunmalıdır. Yine bu konuda insanlar yanıltılıp kandırılmaktadır.

Orjinal Ross Tech kablo dışında VAG-COM özellikleri taşıyan ve VCDS programını kullanan klon kabloları “ful sürüm çalışan Avrupa üretimi ürünler” ve “ful çalışmayıp bazı özellikler için kullanılan Çin üretimi ürünler (Çin çakmaları)” şeklinde iki ana grupta değerlendirmek uygun olacaktır. Kalite sıralamasına göre ful sürüm olmaları sebebiyle başta Avrupa üretimi klon kablolar gelmektedir.

Avrupa üretimi ürünler de kendi arasında güncelleme alabilen ve güncellenemeyen ürünler şeklinde iki gruba ayrılır.

1- GÜNCELLENEBİLEN AVRUPA KLONU: Orjinal Ross Tech kablo olmayıp klon kablolar içerisinde en kaliteli olanı, CE sertifikalı, güncelleme alan Avrupa üretimi kablodur. Bu kablonun üretiminde Orjinal Ross Tech kablo gibi çok kaliteli çip ve malzeme kullanılmıştır.

Bu ürün aynı orijinal kablo gibi kullanılan çip sayesinde full sürüm çalışabilmekte, her birime sorunsuz girebilmekte, 2018 model araçlar dahil piyasadaki tüm vag grubu araçlara sorunsuz bağlanabilmekte, VCDS programı firma mühendisleri ve yazılımcıları tarafından farklı bir formatta geliştirildiği için internet açıkken kullanılabilmekte, kablo Ross Tesch tarafından bloke edilemeyip çipi yanmamakta ve Avrupa ya da Amerika'da bulunan kendi serverleri üzerinden ürün yazılımlarını, son güncellemeleri rahatlıkla kaliteli çipi üzerine aktarabilmektedir.

Bu kablolar güncelleme alabildiği için her zaman son sürümde kullanılır. Orijinal ross tech kabloya kalite olarak en yakın kablo budur. Ürünün güncelleme alıp alamadığını anlamak için kullandığı sürüme bakılmalıdır Şuan için 18.2.1 ful versiyon son sürümdür. Daha altı 18.2.0, 18.1.0, 17.8.1, 17.8.0, 17.1.3, 17.1.2, 17.1.1, 17.1.0, 16.8.4, 16.8.3, 16.8.2, 16.8.1, 16.8, 15.7.4, 15.7.3, 15.7.2, 15.7.1 ve 15.7.0 gibi sürümler güncel değildir. Bu kablolar Avrupa piyasasında 100-250 Euro arası fiyatlara, yurt içinde ise Sahibinden gibi satış sitelerinde, parçacılarda, sanayilerde 400-800 lira arası fiyatlara satılmaktadır. Mesela bakınız…

2- GÜNCELLENMEYEN AVRUPA KLONU: Bu ürün yukarıda 1. maddede anlatılan ürünle malzeme kalitesi bakımından aynıdır. Aynı şekilde CE sertifikalıdır ve Avrupa standartlarında üretilmiştir. İlk üründen tek farkı güncelleme alamamasıdır. Güncelleme alamadığı için hangi sürümde üretildiyse o sürümde kullanılabilir. Bir üst sürümde kullanılabilme imkânı yoktur. Piyasada genelde 2004 model öncesi araçları destekleyebilen ürünler bulunmaktadır. Daha üst modellere uygun Avrupa üretimi kablo bulma imkanı da vardır. Bu kablolar da sahibinden gibi satış sitelerinde, parçacılarda, sanayilerde 200-500 lira arası fiyatlara satılmaktadır. Mesela bakınız


Avrupa üretimi ürünler gibi ful çalışmayıp sadece bazı özellikler için kullanılan Çin üretimi (Çin çakmaları) ürünler de orta kaliteli ve kalitesiz olarak iki gruba ayrılırlar.

1- ORTA KALİTE ÇİN KLONU: Kalitede Avrupa üretimi mallardan sonra 3. sırada gelen kablolar bu serideki Çin üretimi kablolardır. Bu kablolar Avrupa standartlarından uzak üretilse de Çin çakmaları içindeki en kaliteli kablolardır. Mesela 1 dolarlık değil de 5-10 dolarlık çip kullanılan ve malzeme kalitesi Avrupa ürünler kadar olmasa da kısmen iyi olan bir kablodur. Bazı Çin ve Avrupa sitelerinde 40-60 Euro arası fiyatlara satılan, güncelleme alamayan ama genelde son sürümde üretilip pazarlanan ürünlerdir.

Güncelleme alamadığı için hangi sürümde üretildiyse o sürümde kullanılabilir. Bu ürünlerin internet açıkken kullanılmaması ve güncelleme yapılmaması gerekmektedir. Mesela sürümü 15.7.0 ise 15.7.1 yükseltme yapılamaz, üst sürüm yüklendiğinde veya kablo güncellendiğinde kullanılamaz hale gelecektir. Bu ürünler ful sürüm değildir ama çip kalitesi orta olduğu için diğer çin çakmalarına göre fule yakın %75 kapasite ile çalışır. Bu ürünler Aliexpres’te satılmazlar. Genelde Avrupa sitelerinde ya da Avrupa’ya ve tüm dünyaya ürün yollayan bazı Çin sitelerinde bulunurlar. Sürüm eskidikçe bu ürünlerde fiyat düşmektedir. Mesela bakınız.


2- KALİTESİZ ÇİN KLONU: Kalitede 4. sırada gelen en adi, kalitesi en düşük ürünler bu çin çakmalarıdır. Ucuza mal edilip ucuza satılabilmesi için piyasada görebileceğiniz en kötü malzeme kullanılmıştır. Kullanılan çip çok kötü 1-2 dolarlık ürün olduğu için ful sürümde hiçbir zaman kullanılamazlar. Çip kalitesinin düşüklüğü sebebiyle en fazla %40-50 kapasite ile çalışabilirler. Güncelleme alamadığı için hangi sürümde üretildiyse o sürümde kullanılabilir.

Bu ürünlerin de internet açıkken kullanılmaması ve güncelleme yapılmaması gerekmektedir. Mesela sürümü 14.10 ise 15.7 ye yükseltme yapılamaz, üst sürüm yüklendiğinde veya kablo güncellendiğinde kullanılamaz hale gelecektir. Kalite çok düşük, çipi ve kablo yalıtımı çok kötü olduğundan kullanım ömürleri de genelde çok kısadır. Kullan at tipi ürünlerdir.

Aliexpres’te satılan malların neredeyse tamamını bu ürünler oluşturur. 5-10 dolara mal edilip 20-30 dolara “ücretsiz kargo, 2018 ful son sürüm, orijinal sorunsuz program yalanlarıyla" satılırlar. Birçok platformda ve forum ortamlarında işin uzmanı kişiler dahil birçok kişi tarafından sırf ucuz olduğu için "Kimse aliexpress'den güncel kablo almaktan çekinmesin, biz aldık ve tüm kodlamalarımızı sorunsuz yaptık" benzeri yalanlarla insanlara sürekli önerilip insanların mağdur edildiği kablolar bunlardır. Forum ortamlarında insanların nasıl aldatıldığına dair örnekleri diğer blog sayfalarımda bulabilirsiniz. Mesela bakınız...




Ross Tech firması VAG-COM ismiyle farklı sürümler çıkardıkça bu ürünlerin klonları da çıkmıştır. Çıkarılan her sürümün yılı ve ayı rakam olarak o sürümde ifade edilir. Mesela 2011 yılı 11 ayda çıkan sürüm 11.11, 2012 yılı 12 ayda çıkan sürüm 12.12, 2014 yılının 10 ayında çıkarılan sürümün 14.10 olması gibi. Arada revize edilen ek özellikler eklenen sürümler de 3. rakamla ifade edilmektedir. Mesela 11.11 sürümünün revize edilip yeni özellikler eklenen hali 11.11.3, 12.12 sürümün revize edilen hali 12.12.1, 12.12.2, 12.12.3, 14.10 sürümün revize edilen halinin 14.10.2 olarak ifade edilmesi gibi.

Her çıkan sürüm, belli döneme belli model araçlara kadar işlem yapabilmektedir. Ürünün yeni üretilen son model tüm VAG gurubu araçlarda kullanılabilmesi için ya orijinal Ross Teech kablo veya Avrupa üretimi güncelleme alabilme özelliği olan VAG COM cihazlar kullanılması, güncelleme alamayan ürünlerde ise eğer çakması çıkarsa her çıkan yeni güncel sürümü edinme zorunluluğu doğmaktadır.

Çin çakması olup da ful çalışan, tam anlamıyla uzun kodlama yapabilen tek sürüm 11.11 versiyondur. Bu versiyon revize edilen 11.11.3 sürüm sayesinde 2012 yılına kadar kullanılabilmektedir. Çin çakması olup da bu versiyondan sonra çıkan versiyonların tamamı ful sürüm çalışmazlar. Mesela bakınız...


11.11.3 versiyondan sonra 2012 yılında 12.12. versiyon çıkmıştır. Arada revize edilen 12.12.1, 12.12.2 versiyonlar sayesinde 2014 yılı başına kadar kullanılabilmektedir. 11.11.3 kalitesine alışanlar için bu versiyon büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu versiyon beklenmedik bir şekilde oldukça sorunlu çıkmıştır, çipi çok kalitesizdir. Gerek kablo gerekse program kullanımı esnasında çok fazla sorunla karşılaşılabilmektedir.

12.12 versiyonun son revize edilen hali 12.12.3 sürümüdür. Önceki sürümlerde ciddi sorunlar yaşanması sebebiyle bu sürüm ciddi restore edilmiştir. Daha önceki 12 versiyon sürümlere göre kaliteli bir çipe ve daha az sorunlu bir programa sahiptir ama yine de 11.11.3 gibi full sürüm çalışacak bir kaliteye sahip değildir. 2014 10 aya kadar kullanılabilmektedir.

12.12.3 üzeri versiyon 2014 yılı 10 ayda çıkarılan 14.10 ve daha sonra revize edilen 14.10.2 dir. Bu versiyonlar en sorunlu ürünler grubundadır. Ürün neredeyse hiç uzun kodlama yapamamakta ancak 12.12.3 program yardımıyla uzun kodlama yapabilmektedir.

Ross Tech firması tarafından 2015 yılı 7. ayda  ilk çıkarılan sürüm 15.7 (15.7.0) versiyondur. Bu versiyon da aynı 12.12 sürüm gibi oldukça sorunludur. Programın kurulumu ve kullanımında birçok problemle karşılaşılabilmektedir. Ful versiyon çalışmadığı için birçok birimi tanımayıp bir çok kodu göremeyebilir. Sorunları giderebilmek için 15.7 versiyon sırasıyla 15.7.1, 15.7.2, 15.7.3 ve son olarak da 15.7.4 sürüme revize edilmiştir. 2015 yılı versiyonlar arasında en iyi, en stabil çalışan 15.7.4 versiyondur.

2016 8. ayda Ross tech 16.8 sürümü çıkarmıştır, bu sürümde menüler ve sıralamalar değiştirilmiş ve program menüsünde bazı sorunlar olduğu gözlemlenmiştir. Bu sorunları gidermek için ürün eylül ayı itibariyle 16.8.1, ekim ayında 16.8.2 ve hemen peşinden 16.8.3 sürüme güncellenmiştir. 2016 yılı tamamlanmadan 2017 üretimi araçlar piyasaya çıkarken Ross tech 16.8.4 güncellemeyi yayınladı. 2016 versiyonlar içerisinde 16.8.0 ve 16.8.2 versiyonlar oldukça sorunludur. 2016 yılı versiyonlar arasında en iyi, en stabil çalışan 16.8.3 ve 16.8.4 versiyonlardır.

2017 yılının ilk ayında ise Ross Tech firması üç yeni sürümü peş peşe yayınladı. Yirmi günde üç yeni sürüm çıkararak rekor kıran ve ilk olarak 17.1.0 sürümü yayınlayan Ross Tech firması bir hafta sonra bu sürümde yenilemeler yaparak versiyonu 17.1.1 ve hemen ardından 17.1.2 sürümüne güncelledi. Şubat ayı içerisinde de 17.1.3 versiyon güncellmesi gedi. Son olarak Ağustos ayı içerisinde de son sürüm 17.8.0 ve aralık ayı itibariyle de 17.8.1 versiyon çıktı. 

Ross Tech 2018 yılının ilk ayında 18.1.0 versiyonu, şubat ayında ise 18.2.0 versiyon çıkmıştır. Şuan 2018 son sürüm  18.2.1 versiyondur.

Şuan için Aliexpres’te son sürüm çin çakması 18.2.1 satan bir satıcı yok. 18.2.0, 17.8.1 ve 17.8.0 eski ve eksik versiyonlar  arada bazı satıcılar tarafından satışa konuluyor ama daha çok daha eski 17.1.3 versiyon satan satıcılar görünüyor. 17.8.1, 17.8.0 ve 17.1.3 versiyonu satanlar kablonun Golf 6 desteği olmadığı ve k-line bağlantı problemi olduğunu ilanlarında belirtmektedirler. Yine Çin kablolarında sıklıkla görünen uzun kodlama (long coding) problemine karşı programda yükseltme yapıldığı belirtilse de ürün fulçip olmadığı için uzun kodlama esnasında sorunlar yaşanma olasılığı yüksektir. Aliexpres’te önceki yıla ait 16.8.4 versiyonu ve 16.8.3 versiyonu satanlar da vardır. Genelde Aliexpres’te yaygın olarak dört önceki en sorunlu 16.8 veya 15.7 gibi eski sürüm Çin çakması kablolar satılmaktadır. 

Aliexpres'te bu ürünleri pazarlayan çinli satıcılar sattıkları ürünlerin bir takım sorunları olduğunu ilanlarında şu ifadelerle anlatmaktadırlar. "Note: Cable has been extensively tested, but we can not guarantee it will work correctly with every system in every car (Not: Kablo kapsamlı olarak test edilmiştir, ama biz her arabada ve her işletim sistemi (bilgisayar) ile düzgün çalışacağını garanti edemeyiz) Programın cracli olup bazı program dosyalarının virüs gibi algılandığı, programın her araçta ve bilgisayarda her işletim sistemiyle çalışmayabileceği bizzat satıcılar tarafından söylenmektedir. Yani Çinli satıcılar programın ve kablonun sorunlu olduğunu, her araçta ve her işletim sisteminde düzgün çalışmayacağını dürüstçe ifade etmekte, alıcının bunu bilerek ürün almasını, bu durumu kabul etmeyenlerin ise ürün almaması gerektiğini açıkça söylemektedirler. 

Yukarıda anlattığımız Aliexpres'te satılan tüm popüler versiyon ve ürünleri farklı satıcı ve fiyatlarına göre bu linkte bulabilirsiniz...

Çinli satıcılar kendi ürettikleri ürünler için yukarıda ifade ettiğimiz sorunları ilanlarında dürüst bir şekilde, açık açık belirtirken Türkiye’de ise ful sürüm olmayan ve düzgün çalışmayan eksik program 18.1.0, 17.8.1 ve eski versiyon Çin çakmaları 17.8.0, 17.1.3 ve 16.8 gibi versiyonlar 150-300 lira arasında bir fiyata "2018 son sürüm", "orijinal kablo", "orijinal program", "sorunsuz program", "güncellenen türkçe program" gibi yalan ifadelerle sanki ful çalışan ürünlermiş gibi pazarlanıp satılmakta ve bilmeyen insanlar aldatılmaktadır. Mesela bakınız...




Eğer aldatılmak ve dolandırılmak istemiyorsanız Ross Tech sitesinden son sürüm VAG COM kablonun hangisi olduğunu sürekli takip etmelisiniz.


Yukarıdaki linkte görüldüğü üzere şuan için 18.2.1 son sürümdür, yarın Ross Tech 18.10 ful versiyonu çıkarır, ful son sürüm o olur. Daha aşağı versiyonu biri son sürüm diye satıyorsa bilin ki ya cahildir ya da yalancı ve sahtekardır. Yukarıda bahsedilen 18.2.0, 18.1.0, 17.8.1, 17.8.0, 17.1.3, 16.8, 16.8.1, 16.8.2, 16.8.3 ve 16.8.4 versiyon güncelleme alamayan ve ful sürüm çalışamayan çin çakmaları "son sürüm" ve "güncellenebilir ürün" yalanlarıyla satılmakta ve bilmeyen insanlar aldatılmaktadır. Alacağınız ürünün ross tech yada güncelleme alabilme özelliği olan Avrupa versiyon ürün olduğundan ve son sürüm 18.2.1 programın ful versiyon ile kullanıldığından emin olunuz...

İsminin önünde VAG kelimesi geçip de VAG COM işlevi görmeyen cihazlar da vardır. Gizli özellik açabilme ve genelinde kodlama yapabilme kapasitesi olmayan bu cihazlar da piyasada VAG COM ismi ile satılabilmekte ve VAG COM zannedilerek alınabilmektedir. Bir kaç örnek verecek olursak:

VAG KKL 409: Ross Tech firmasının ilk çıkardığı kablolardan olup teknolojisi eskide kaldığı için tarihin tozlu raflarında yerini alan, Obd arayüz olarak kullanılan sadece arıza okuyup silebilen, arıza lambasını söndüren ve bazı canlı verileri okuyabilen bu kablo piyasada VAG COM ismiyle satılmaktadır.

Bu ürün piyasada satılan en ucuz kablo olduğu için her şeyi en ucuza alma hastalığı olan mezarcı ve ölücü tabir edilen kişilerce VAG COM sanılarak yanlışlıkla alınan ve yine bazı satıcılar tarafından VAG COM özelliklerini taşıdığı, kodlama yapabildiği ve tüm gizli özelliklerin açılabildiği yalanıyla satılan, fiyatının ucuzluğu sebebiyle insanların kolaylıkla aldatıldığı en meşhur kablodur.

Asında  bir kısım arızaları okuyup silebilen, arıza lambasını söndüren ve bazı canlı verileri okuyabilen bu çakma kablolar ile çok sınırlı işlemler yapılabilmektedir fakat bu ürünler ile kodlama, uzun kodlama, gizli özellikleri aktif etme ve birçok adaptasyon işlemi yapılamamaktadır. Aliexpres’te VAG COM ismiyle kargo dahil 3-5 dolara satılan bu kablo yurt içinde 40-110 lira arası fiyatlara satılmaktadır. Mesela bakınız...





VAG K CAN: K ve CAN arayüzü olarak kullanılan ve sayaç okuma, tanı düzeltme, immobilizer veri okuma, anahtar kodlama, bir kısım araçlarda km düzenleme vb. fonksiyonları olan bu kablo VAG ile başladığı için yine yanlışlıkla VAG COM zannedilerek alınıp satılmaktadır. Mesela bakınız...

VAG TACHO: Genelde Km ile oynamak için satın alınan, pin kodu okuma, hava yastığı okuma ve sıfırlama, anahtar kodlama, kilometre düzeltme vb. işlevleri olan bu kablo da VAG ile başladığı için yine yanlışlıkla VAG COM zannedilerek alınabilmektedir. Mesela bakınız.




ÜRÜN SATIN ALMADAN ÖNCE ANLATILAN TÜM BİLGİLERİ DEĞERLENDİRMEK VE MAĞDURİYET YAŞAMAMAK İÇİN DEĞİNİLEN HUSUSLARA DİKKAT ETMEK LEHİNİZE OLACAKTIR



48 yorum:

  1. Eyvallah hocam açıklamalar çok iyi. Allah razı olsun. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Allah sizden de razı olsun. Faydamız olduysa ne güzel...

      Sil
    2. Ertewas hocam değerli bilgileriniz için teşekkürler orijinal ürünler için üretici firmaya yıllık ücret ödemek gerekiyor mu güncellemek için. Orjinal Vag com Kablosu.Güncel 17.01,2 Orjinal sürüm
      İlan No: 351798533
      http://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-otomotiv-ekipmanlari-aksesuar-tuning-orjinal-vag-com-kablosu.guncel-17.01,2-orjinal-surum-351798533/detay Bu ürünü almayı düşünüyorum çünkü yorumunuza ihtiyacım var

      Sil
    3. Hayır. Güncelleme için ayrı ücret ödemiyorsunuz, yukarıda linkini vermiştim, kendi sitesinden son sürüm programı indirip kullanabiliyorsunuz.

      http://www.ross-tech.com/vcds/download/current.php

      Sorduğunuz ürün için ürün resmi uzaktan çekilmiş, eski ürün kafasına benziyor. Ürün soket girişleri şuan değişik. tam emin olamadım. Ross Tech üzerinden program alabilen bazı Avrupa ve çin klon ürünler de var ve bunlar aynı seriali kullandığı için bir zaman sonra çökebiliyor. Bu ürün chiplerine aynı serial kopyalandığı ve Ross Tech üzerinden indirdiğiniz programı görebildiği için orjinal ürün gibi satılabiliyor. Bu ürün eski soket girişi kullanılmış orjinal ürün gibi görünüyor ama tam emin de olamadım. Ross tech satış sitesinden ürünleri kontrol edip karşılaştırın.

      https://store.ross-tech.com/shop/cat/VCDS

      Sil
    4. Vermiş olduğunuz linkte bulunan orijinal ürün ile ross tech sitesinde ki ürünlere baktım hocam ross tech sitesine bu ürün dış görünür olarak 1e bir ayni ama şöyle bi fark var birtanesi 10 araç ile sınırlı sizin verdiğiniz linkteki ürünü satın alsam TR deki satıcının ilanındaki cihazın sınırlı araç tanıyan cihaz mı yoksa sınırsız tanıyan mı olduğunu nasıl ayırt edebilirim ürün linki
      ROSS TECH ORJİNAL VAG-COM VOLKSWAGEN GİZLİ ÖZELLİK AÇMA V16.8
      İlan No: 359227705
      http://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-teknik-elektronik-test-olcum-cihazi-ross-tech-orjinal-vag-com-volkswagen-gizli-ozellik-acma-v16.8-359227705/detay Şimdiden teşekkürler

      Sil
    5. Onu görüntüsünden anlayamazsınız. Satıcıya ürünün full sürüm sınırsız Hex-net pro olup olmadığı sorunuz. Ürün fiyatının kdv hariç 2750 lira olduğu düşünüldüğünde 10 araçla sınırlı ürün olmaması lazım. sınırlı sürüm için o fiyat çok fazla.

      Sil
    6. Çok teşekkür ediyorum hocam verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu

      Sil
  2. Sağol hocam çok yardımcı oldun eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, amacımız insanların doğru bilgiye ulaşması. Faydamız olduysa ne güzel...

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Peki birşey sormak istiyorum. Elimde eml327 obd2 adaptörü var ucuz olanlardan. Bu da aracıma zarar verir mi ya da obd2 adaptörlerini de aynı şekilde mi kullanmalıyız. Bu adaptörler için öneriniz var mıdır?

    YanıtlaSil
  5. Her ürün için orjinal ürünü yada klon kullanacaksanız dahi en ucuzu değil kaliteli klonları kullanmanızı tavsiye ederim. Elm327 cihazın kullandığınız versiyonu 3-5 dolarlık ucuz çin çakmalarıdır, bu ürünlerin araca zarar verip vermemesi kullandığı programlar ile alakalıdır, bu çakma mallar orjinal programın cracklenmiş (kırılmış) versiyonunu yada ücretsiz olan basit yazılımları kullanırlar. Bu basit yazılımların birçoğu araca zarar vermese de size sağlıklı ölçümler ve veriler de vermez. Bu ürünlerin orjinali OBD Link MX veya LAUNCH EASYDİAG 2.0 (X431) gibi cihazlardır. OBD Link MX orjinal program ile piyasada 80-90 dolar civarı fiyatı vardır. LAUNCH EASYDİAG 2.0 ise daha da gelişmiş bir cihazdır. 55-60$ civarı civarı cihaz satılır, asıl para eden ise orjinal yazılımlarıdır. Eski ismiyle x431 altyapısındaki her yazılımı kullanma imkanı sunar. Cihaz için alacağınız her yazılım için 35-40$ civarı para ödersiniz. Cihazla birlikte full yazılımı almak isterseniz 700-800 lira civarı bir bedel ödemeniz gerekiyor. Tabi bunlar bayi/servis düzeyinde işlem yapmanıza olanak sunan, sadece verileri sunmakla kalmayıp birçok birime müdahale edip değiştirmenize olana veren cihazlardır. Sizin kullandığınız bu profesyonel cihazların basit programlarını kullanan 3-5 dolarlık çakma cihazlar gurubuna girmektedir...

    YanıtlaSil
  6. Hocam merhaba kolay gelsin. Yazdıklarınızı okudum ve uzun süre kullanabileceğim bi ürün almaya karar verdim. Şu linkteki ürün nasıldır orjinal midir tavsiye ediyor musunuz? http://www.alalimsatalim.com/ikinciel/VAG_COM_16_8_1_GuNCELLENEN_AVRUPA_uRuN_VAGCOM/2199786.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda güncellenebilen Avrupa üründen bahsettim ve satış linkini altında var. Sizin verdiğiniz link açtığımda 16.8.4 güncel program çıkıyor. oradaki ilanla benim yukarıda verdiğim link aynı. Bu ürün güncelleme alabilen orta kalite Avrupa klonu. Yukarıda yazdıklarımı okuduysanız, Orjinal ross tech kablodan sonra klon kablolar içerinde bu ürünün en kalitelisi olduğunu belirttim. Benim tavsiyem alabiliyorsanız orjinal ross tech alın, fiyatı kendi sitesinde 350-400 dolar, Türkiyede 2750 lira civarında, en kalitelisi o üründür. Sizin linkini verdiğiniz ürün kalite olarak orjinal ürüne en yakın, güncelleme alabilen Avrupa üretimi klon kablodur. Klon olmakla birlikte kablo kalitesi çin mallarına göre çok daha iyidir, tavsiye edebilirim...

      Sil
  7. Emeğinize sağlık, Allah razı olsun.
    Seat leon 2016 aracım için gizli özellikleri alabileceğim ve geri görüş kamera için kodlama yapabileceğim orta kalitede ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, Allah sizden de razı olsun. Aracınız 2106 model olduğuna göre 16.8 versiyondan aşağısı işinizi görmez. 2016 versiyonlar içerisinde ilk çıkan 16.8 (16.8.0) ile 16.8.2 sürümü sorunludur, bu versiyonlardan kesinlikle uzak durun. Benim genel tavsiyem her ürün için orjinal ürünü yada klon kullanacaksanız dahi en ucuzu değil kaliteli, güncellenebilen klonları kullanmanızdır. Her üründe olduğu gibi bu ürün için de son versiyon 16.8.4 en idealidir. Benim asıl tavsiyem alabiliyorsanız orjinal ross tech alın, fiyatı kendi sitesinde 350-400 dolar, Türkiyede 2750 lira civarında, en kalitelisi orjinal üründür. Orta kalite olanlardan ise güncellenebilen Avrupa klonu tercih edilebilir, piyasada 400-500 lira arası bir fiyatı vardır.Yukarıda linkini verdiğim 40-60€ fiyatı olan orta kalite üretilmiş çin malı da belki olabilir ama güncellenmeyen ürünleri şahsen tavsiye etmiyorum. Güncellenebilen ürünleri tercih etmeniz ürünü her zaman son sürümde ve uzun seneler farklı ihtiyaçlar için kullanabilmek açısından önemlidir...

      Sil
  8. Ertwas hocam merhabalar. Sizden ozel olarak almak istedigim bilgiler var. Ciddi anlamda cukurova bolgesinde bu ise girme hazirligindayim. Sizden alacagim bilgilerin onemini yazinizdaki özenden anlamis durumdayim. Lutfen yardimlari izi rica ediyorum. 0533 246 28 59

    YanıtlaSil
  9. Merhaba
    Orjinal kablo satıcısı 12 ay ücretsiz güncelleme yapılabileceğini sonrasında ise yıllık 100 USD karşılığı güncellemelere devam edilebileceğini söylüyor. Bu durum doğru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ross Tech satış stratejisinde değişikliğe gidiyor. Yeni ürünlerde sınırlı program seçeneği sunmuş. on araçla sınırlı programı daha ucuz veriyor. Normalde full sürüm ürün için şuana kadar güncellemeler ücretsizdi. sitesinden güncel programı indirip kullanıyorsunuz. Şuan için 17.1.3 full sürüm. 17.3 beta sürümü var. Güncelleme için artı 100$ istediği ürün on araçla sınırlı programı full program yapmak için. Bundan sonra güncellemeler için ayrı ücret talep edebilir mi? sınırlı peogramlar çıkarmaya başladığına göre olabilir ama şuan için öyle bir durum henüz yok. Seneye ne olur bilinmez, adamlar tekel, bekleyip göreceğiz..

      Sil
    2. Yusuf2927 hocam bende çok araştırdım ayni satıcı banada aynını söyledi. Ross tech e mail attım. Full sürüm alındığında öyle birşey olmadığını söylediler. Şuan ABD de bi arkadaşım var oranın kargo parası vE kendi komisyonu ile birlikte yaklaşık 700$ a sipariş verdim 1 Mayıs'ta elimde inşallah

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Demek ki satıcının sattığı ürün full sürüm değil. 10 araç ile sınırlı olan sürüm. Ross-tech sitesini didik didik ettim ama ben de 100 USD karşılığı güncelleme ile ilgili bir bölüm göremedim.
      Yurt içinde güvenle satın alabileceğimiz bir yer yok mudur ki bu ürünü?

      Sil
    4. ismail hocam,aldığın hex-net pro sanırım.500$ limitsiz.peki onu alınca ayrıyeten kablo falanda alıyormusun yoksa içeriğinde bulunuyormu.baktım ama anlıyamadım

      Sil
    5. Hocam ürün 599$ içerisinde kablosu ile geliyor ancak bu ürünün en güzel özelliği kablosuz kullanılabilir olması AKILLI telefon tablet veya herhangi bir bilgisayardan wifi ile bağlanabilirsiniz.

      Sil
  10. Bu arada o satıcının ki 10 araç ile sınırlı

    YanıtlaSil
  11. Valla hocam bende bulamadım o yüzden yurt dışından istedim biraz maliyetli oldu ama değecek inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 700 dolar biraz fazla olmuş maliyeti ama tabi ki değer. iki yıl garantisi var ve full kullanan için orjinal kalitesini hiç bir üründe bulamıyorsun. Her şeyin orjinali çok farklı...

      Sil
    2. Evet hocam hatta size çok danışmıştım ama tr de ki bi satıcı 750 Euro istedi üstelik ürün elinde değil kapora veriyorsunuz o şekilde getiriyorlar bende bu yola baş vurdum benim aldığım hex net kablosuz kablolu makul fiyatlara da var orijinal almak isteyen varsa yardımcı olurum ben çok sıkıntı çektim siz çekmeyin. Ertewas hocam odis ile ilgili bir bilginiz var mı

      Sil
  12. odis vas cihazlarla kullanılan profesyonel bir yazılım. vas5054 veya vas5054 plus ile kullanılıyor. servislerin kullandığı en geniş yazılımlardan. Bu cihazda aynı vag com gibi kalite kalite, çin malları var, 40-70 dolar arasında satılan oki chip olduğu ve üds protokollerini desteklediği yalanlarıyla 3.0.3 sürümde verilen bir cihaz gurubu var. Yine bu ürünlerin 200€ civarı satılan avrupa versiyonlar var. bunlar ful programı destekliyorlar. üds protokolleri aktif kullanılıyor. Vag com gibi 2000-3000 lira gibi orjinali veriyorlar. şuan odis son sürümü 6.7.5 olması lazım. daha günceli çıktıysada haberim yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam peki bunu online nasıl kullanırız bi de orijinal ürünü alabileceğimiz bi link varım yerle veya yabancı

      Sil
  13. Şahsen bu konuda tavsiye edebileceğim bir satıcı yok. Avrupa güncellenen vag com satan arkadaşa, Muhammede bir sorun. o arkadaş genelde Avrupa ürünler ve programlar satıyor. Yukarıda verdiğim Güncellenen Vag com ürün ilanında 0545 418 12 87 olarak belirtmiş telefonu. Kendisi satmıyorsa bile en azından genel bir fikir ve satıcı tavsiyesi alır, Avrupa piyasasını öğrenirsiniz...

    YanıtlaSil
  14. Merhaba 2010 1.4 tsi b6 kasa passatlar için hangi ürünü almak lazım. Amatör kullanım için?

    YanıtlaSil
  15. 2010 yılı araç için 11.11 ve üzeri her versiyon işinizi görür. yukarıda anlattığım gibi kaliteli bir kullanım istiyorsanız en kötü Avrupa güncelleme alabilen kabloları tercih edin. Çin üretimleri kısmen iş görür ama ciddi anlamda performans vermezler.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar bu sayfayı hazırladığınız için teşekkür ederim. 2010 passat aracım için anladığım kadarıyla orta kalite çin klonu işimi görür. Bahsettiğiniz gibi 11.11 sürümünü nereden bulabilirim. Link paylaşabilirmisiniz. Yada 2010 model passat için bana hangisi kafi gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11.11 sürümü aramanıza gerek yok. 11.11 sürümü üzerindeki her sürüm de işinizi görür. Mesela son sürüm 17.8 eski sürümlerin özelliğini taşıdığı gibi yeni kodlama özellikleri de taşır. Orta kalite çin klonları idare eder ama ciddi performans vermezler. iyi bir performans için avrupa üretimleri, güncellenen kablolar tercih edilmelidir.

      Sil

  17. Selamlar ertewas ben de 2006 düz motr golf5 midline var ben videoları izledim araca bağlnyo vag com dan aracı spor moduna flan alyor ama golf 7 bnm aractada bu özellik varmı dır ve piyasada satılan 50 100 tl lik vag kablosuyla yapabilrmyım yada sürüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2006 için desteklenen pek bir özellik yok. Desteklenen özelliklerin tamamını da piyasadaki 50-100 liralık ucuz çin çakmalarıyla yapamazsınız. Çin çakmaları tüm birimleri aktif kullanamaz. Tüm birimleri aktif kullanabilmeniz için ya orjinal ross tech veya güncelleme alan avrupa üretimi ürünler tercih edilmelidir. Ürünler hakkında yazıda detaylı bilgiler verdim...

      Sil
  18. Merhaba bende 2011 1.6 tdi seat var hangi cihazdan almam lazım

    Araçta değiştirmek istediğim yan aynalar kumanda kapatma tuşuna 3 sn basılı tutunca kapanıyor
    Ben basılı tutmaya gerek kalmadan kapıların kilitlenmesi ile beraber aynaların kapanmasını istiyorum
    Bu bu vag com ile halledebilirmiyim

    YanıtlaSil
  19. Selam, bende 2005 audi a3 var. Sadece arıza kodu silip, adaptasyon, sadece tek bir parçayı test etmek için output testleri filan yapmak istiyorum. Araç 2005 olunca açılacak gizli özellik yok yani. Yine bu avrupa versiyonu kablodan mı almalı mıyım? İnternette bir de, güncellenebilen denilen bu kablo gibi sarı etiketli(muhtemelen tr ye getiren basıyor bu etiketi) olmayan, ve ODIS üzerinden key atanıp orjinale getirilen ürün var. 350 civarı satıyorlar. Diğer Çin ürünlerinden farkı var mı bilmiyorum. Ayrıca yabancı sitelerde sadece 1 tane yerde buldum EU clone yazan. TR'ye getiren arkadaşın, bu kabloyu aldığı yerde bir fiyatına bakmak istiyorum. Çok uçuk bir fark var mı diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim ben Avrupa sürüm denilen den aldım gayet memnunum tavsiye ederim. Senin EU klon dediğin ve 350₺ dediğinle ilgili bir link var mı

      Sil
    2. Selam, aşağıdaki ürün mesela. Tip orjinal kablo tipi ile aynı, yani orjinal kablo kesin değil. Yazılımın orjinal yapıldığı ve RossTech üzerinden update aldığı söyleniyor. ODIS'ten key mi alıyorlarmış nasıl yapıyorlar bilmiyorum.
      https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-teknik-elektronik-test-olcum-cihazi-vag-com-18.2.1-2018-vag-grubu-ozellik-acma-guncellenebilir-cihaz-580893112/detay

      Yok EU Clone dediğim ayrı ürün. Onla ilgili yurtışı satıcı linki yok. 1 tane buldum dediğim, forumda adı geçiyor. Sadece TR de bulunan bu ürünün, yurtdışında esamesi geçmemesinden şüphelendim haliyle. O yüzden Türkiye'deki "Avrupa klonu" başlığıyla satış yapanlara da güvenim olamıyor. Hani yurtdışı fiyatı 300 TL civarı olduğuna inanabilirsem(bulabilirsem), TR fiyatı 400 TL civarı olduğundan, TR den alıp geçeceğim.

      Sil
    3. Yukarıda linkini verdiğiniz ürün çin çakması,bu kablolar söylediğim gibi programı ve dili değiştirilebilen, programlanabilen orta kalite çipe sahip ürün. İnternete bağlı çalışabilmesi ve orjinal programı indirdiğinde görmesi mesele değil. En adi çin malında dahi bağlantıyı kestiğinde internet açıkken kullanabilirsin. Bu ürünlerin Aliexpres malından tek farkı yeni iki transistör kullanmışlar ama tercihleri de yine en ucuzdan yana olmuş. K hattını takviye edip orjinal programı görmeyi sağlayan bu transistörler yeterli değil. En büyük problem tüm ürünlerde tek serial kullanmışlar ve bu ürünlerin tamamı programı kullanırken zamanla çökecek ve kullanıcı k-line bağlantısında ciddi problemler yaşayacak. O yüzden bu kablolara güncellenebiliyor demek çok doğru değil, bunlara aslında programlanabiliyor demek daha doğru. Eskiden dışarıdan programlanırken şimdi orjinal programı görmesini sağlamışlar ama çalışma mantığı aynı Aliexpres malları gibi. L9637D ile yeni program alabilir ama full programı kullanmayı sağlayamazsın. Çinliler her işin hilesini çözdükleri gibi bunu da çözmüş ve transistörlerin fiyat farkı olan 10$ üzerine eklemişler. Aliexpreste daha düşük çipe sahip ürün 25-30$ iken bu da 40-50 dolar işte. Bu ürün Aliexpres malına göre daha kaliteli bir çipe sahip ama donanımda bu üründen çok daha iyilerini çinlilerin ürettiğini de gördüm. Bunlar Avrupa ürünlerde kullanılan çip ile kıyas dahi kabul etmez, onlar gerçekten güncelleme alıyor ve programı stabil kullanabiliyor. çökme riski ve k-line bağlantı sorunları yaşamazsın. Çin kablolarına nazaran Avrupa kabloların haritası ve donanımı çok daha iyi görünüyor.

      Kullandıkları serial iptal edildiğinde veya fimware değişimde çn kabloları çöker. Blog ölçümlerinde denedim avrupa kablo gibi her ölçümü vermiyor.

      Avrupa kablo uydurma değil, Avrupada 80-250€ arası piyasası vardır. bu kabloyu bayağı zamandır kullanırım. kalitesi yukarıda söylediğim gibi orjinalden sonra 2 numaradır. Fiyatıda Avrupaya göre burda ucuz. Türkiyede satan arkadaş Avrupadan ucuza satıyor. Mesela avrupadan iki fiyat ilki 120€ bu linkte, türkiyedeki ile aynı.

      http://frame.goglasi.com/frame?eid=156134810&q=hex%20can

      bu da 2. link kargo hariç 80€

      http://diag.lauter-bg.com/diagnostic-equipment-shop/#!/USB-CAN-Diagnostics-for-VAG/p/29023439/category=6816759

      verdiğim sitede ürün 79.99€ + 10€ kargo 90€ = 490 liranın üzerinde fiyatı var. 30 euro üzerine yurtdışından gelen ürünlere vergi de uygulanıyor. vergiyi de katınca fiyat türkiyede satılandan bile pahalıya geliyor...

      Uzun ömürlü sorunsuz kullanım istiyorsan ya orjinal Ross Tech alacaksın yada Avrupa ürün. Bu ürünü yukarıda da anlattım ve kullanıyorum da. Kalitesine kefilim. Çin kablolarına güncelleniyor diye kanmayın, er geç sorun çıkarır. lacaksanı bu ürünü alın.

      https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-teknik-elektronik-test-olcum-cihazi-garantili-vag-com-18.2.1-vagcom-2018-guncellenebilir-avrupa-urun-576993937/detay

      Sil
    4. Çok teşekkürler ayrıntılı ve aydınlatıcı açıklama için.

      Sil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. ertewas hocam email adresiniz neydi.birşey sormak istiyorum izin verirseniz.

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. Yeni Avrupa cihazı kimden alabilirim. Tavsiye edeceğiniz bir satici var mi acaba

    YanıtlaSil